Helyes Szellőztetés + Megfelelő Fűtés = Megtakarítás & Egészséges Élet

A hatékony szellőztetés és fűtés kölcsönösen függnek egymástól. Íme néhány top tippünk az egészséges életkörülményért, ami egy időben pénzt is spórol Önnek.

Akár bérelje a lakását, vagy saját otthona legyen, legalább évente egyszer, amikor a fűtésszámla megérkezik, valószínűleg megkérdezi önmagától: „Vajon megfelelően használom a fűtést, vagy szó szerint kidobom a pénzt az ablakon?”

Talán elbizonytalanodik, amikor meglátja a plafonon és a falakon a penészfoltokat, amit a száradó ruha okozott. Ez azt jelenti, hogy még további nagy számlákat fog jelenteni a penészgomba eltávolítása. A szellőztetés és a fűtés szorosan összefügg, és létfontosságúak az egészséges életkörülmények fenntartásához.

A MEGFELELŐ SZELLŐZTETÉSSEL FÉLIG KÉSZ A MUNKA:

Testünk kortól és nemtől függően 50-70% vízből áll. Egy személy minimális mennyiségű vizet használ fel a test hűtésére izzadás által, vagy az anyagcsere folytán. Legalábbis megfelelő keringés esetében.

Télen az emberek inkább bent maradnak a kényelmes, jól szigetelt otthonukban, minthogy kint legyenek a szabadban. A ’Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV német fogyasztóvédelmi szervezet)’  feljegyzései szerint minden személy körülbelül 76 gramm nedvességet veszít óránként nyugalmi állapotban, ami egy általános, 4 főből álló háztartást tekintve közel 12 liter vizet jelent naponta! Ezenkívül más nedvességforrások is vannak otthonunkban, beleértve a növényeket, a főzést és a mosást. Ha ezt mind összeadjuk, úgy 30 liter víz képződik az otthonában mindössze egy hétvége alatt!

Ha otthonában a páratartalom kezdi túllépni a 60 százalékot, elővigyázatosnak kell lennie. Ha elérte a 70 százalékos páratartalmat, a penész láthatóvá válik a sarkokban és a falon. A jó hír, hogy feltehetően a penészspórák eleinte csak a letörölhető felületekre szóródtak ki, így elég csupán penész elleni szert használnia az eltávolításához. Azonban ha a falazat is érintett, a penész csak professzionális segítséggel távolítható el – és emiatt már nagy számlák fognak jelentkezni.

HOGYAN FÉKEZHETI MEG A PENÉSZKÉPZŐDÉST AZ OTTHONÁBAN?

1. Szellőztessen naponta 3-4-szer, főleg télen.
2. Ne hagyja bukón az ablakát, hanem nyissa ki teljesen, különben a szellőztetés nem lesz hatásos, csak lehűti a lakást. Két perc múlva becsukhatja az ablakot, illetve ha nem volt huzat, akkor 7 perc után.
3. Ha biztos akar lenni, vásárolhat higrométert bármelyik barkácsáruházban elérhető áron. Ezek a műszerek mérik a viszonylagos páratartalmat. Az általános érték 45–60 százalék között a megfelelő.
4. A páramentesítő csak kivételes esetekben szükséges. Mielőtt beszerezne egyet, konzultáljon egy szakértővel, máskülönben ezek a ’kis segítők’ elég sok áramot fognak fogyasztani anélkül, hogy túl sokat segítenének.

TEHÁT HOGYAN FOGJA A HELYES SZELLŐZTETÉS LECSÖKKENTENI A FŰTÉSI KÖLTSÉGEIT?

Ha nem szellőzteti télen elégszer az otthonát, a fűtési költségei emelkedni fognak. A magyarázat egyszerű: a kevéssé szellőztetett otthonok levegője nedves, és a nedves levegő nem melegedik fel olyan jól, mint a száraz levegő. Következésképpen: tartsa a levegőt szárazon az otthonában a szellőztetés által, így csökkenteni fogja a fűtési költségeit.

Akármilyen fűtés technológiával is rendelkezzen, okos trükkökkel pénzt spórolhat. Az a hőmérséklet, amely a legideálisabb, nagyjából a 18-23 fok. Ha ennél hűvösebb, nemhogy fázni fog, de a páratartalom a kondenzáció (sűrűsödés) miatt emelkedni fog, így az otthona nyirkos lesz. Ha 23 fok feletti a hőmérséklet, az kellemes lehet, viszont hosszú távon a nyálkahártyái kiszáradnak.

SZAKÉRTŐINK AJÁNLJÁK:

  1. Nem baj, ha a fürdőszobája kicsit melegebb (körülbelül 23 fokos), mint a nappalija, aminek körülbelül 19-21 fokosnak kell lennie.
  2. A szakértői tanács szerint az egészséges éjszakai alvásért hálószobáját 18 fok körül kell tartania.
  3. A ritkán használt helyiségekben, például raktárhelyiségekben vagy használaton kívüli helyiségekben, ne engedje, hogy a hőmérséklet 14 fok alá csökkenjen. Egyébként a nedvesség kondenzálódhat, és ez hozzájárulhat a penész kialakulásához.
  4. Biztosítson állandó feltételeket: a fűtés szabályozót ugyanakkora hőfokra állítsa be, és csak akkor csökkentse, ha 12 óránál hosszabb ideig nem tartózkodik otthon. A helyiségek gyakori felmelegítése több energiát fogyaszt, mint az állandó fűtés.

TIPP AZ OKOS SPÓROLÁSHOZ:

A ’Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV német fogyasztóvédelmi szervezet)’ feljegyzései szerint ha a szobájában lévő hőfokot 1 fokkal csökkenti, körülbelül 6%-ot fog megtakarítani a fűtésen.

Ha még nem tette volna meg, iratkozzon fel hírlevelünkre az oldal alján, hogy elláthassuk további hasznos tippekkel, hogy mindig naprakész legyen!