A szuvidálás és a lassú főzés alapjai

A Thermomix TM6 új funkciói közé tartozik a szuvidálás és a lassú főzés is! E két funkcióval még ízletesebb és exkluzívabb ételeket tud elkészíteni, így érve le az éttermi ízeket!

A két funkció használatához ajánlott az alábbi kiegészítők egyike:

SZUVIDÁLÁS

A Sous vide (szuvidálás) olyan főzési eljárás, melynek során az ételeket légmentesen lezárt tasakokban vízfürdőbe helyezzük, és ott pontosan beállított hőmérsékleten, állandó, óvatos kavargatás mellett főzzük meg. A sous vide főzés a következetes, kiváló minőségű eredményének köszönhetően az egész világon egyaránt népszerű a séfek és az otthoni szakácsok körében. Az ételeket lezárt tasakban főzik, amely bent tart minden ízt és tápanyagot. A keverőedénybe helyezett késburkolattal a Thermomix pontos hőmérsékletre melegíti a vízfürdőt. A felhasználó egy vákuum zsákba helyezi az összetevőket, majd azt vákuum-zárással lezárja és a keverőedénybe teszi. Az ételt az egyenletes főzés érdekében finoman keveri a keverőkés, amellyel a késburkolatnak köszönhetően nem érintkezik közvetlenül.
A sous vide technika abban különbözik a többi főzési technikától, hogy az étel pontosan ugyanolyan hőmérsékletet ér el, mint a víz – ez pedig éppen az étel szerkezetének megváltoztatásához szükséges hőmérséklet. A keverőedény a teljes főzési idő alatt megtartja a pontos hőmérsékletet, így finoman főzi meg az összetevőket. A kíméletes sous vide főzési mód ezért ideális a hőmérsékletre érzékeny ételek, például a hal vagy a steak készítéséhez, mivel nagyon alacsony a túlfőzés veszélye. A Thermomix pontos hőmérséklet-szabályozása miatt tökéletesen alkalmas a sous vide főzésre.

A szuvidálás előkészítéséhez az ételt egy légmentesen záródó tasakba zárjuk. Két módszer van erre: a vákuumcsomagolás és a vízbe merítés.
A sous vide tasakok olyan anyagból készülnek, amelyben biztonságosan melegíthető az étel. A polietilén szendvics-zacskók nem alkalmasak erre. Ha a vízbe merítéses módszert választja, cipzáras tasakot használjon. Ha pácban szeretné elkészíteni sous vide receptjeit, válassza a vízbemerítéses módszert.

Előkészítés

Vágja a darabokat nagyjából azonos méretűre és vastagságúra. Fűszerezze az ételt, majd tegye a zacskóba. Helyezze az ételt a minél laposabban a zsákba, és nyomjon ki belőle annyi levegőt, amennyit csak tud.

Vákuumcsomagolás

Ügyeljen arra, hogy a töltéskor a tasak nyílásának belső része tiszta maradjon, és jól lezáródjon. A gyártó utasításainak megfelelően helyezze a nyílást a vákuumcsomagoló gépbe. Végezze el a
vákuumzárást, majd vegye ki a tasakot a csomagoló gépből. Ellenőrizze, hogy tökéletesen lezáródott-e.

Vízbe merítéses módszer

Töltsön vizet a mosogatóba vagy egy nagy tálba. Tegye az ételt egy cipzáras zacskóba, hogy lezárja a nyílást. Hagyjon nyitva kb. 3 cm rést a tömítésben. Engedje le a zsákot a vízbe, a nyílással a tetején.
A víz kiszorítja a levegőt a zsákból. Folytassa addig, amíg a zsák nyílása nincs a vízben, és közvetlenül a víz alá merítése előtt zárja le teljesen a zsákot.

Főzés

Helyezze e a késburkolatot az keverőedénybe. A víz felmelegítése előtt helyezze az előkészített és lezárt tasako(ka)t a keverőtálba, úgy, hogy ellepje őket a víz (figyeljen arra, hogy a víz mennyisége ne haladja meg a maximális 2,2 litert). Vegye ki a tasakokat, és tegye félre őket, amíg felmelegíti a vizet. Állítsa be a kívánt hőmérsékletet. Miután a víz felmelegedett, óvatosan tegye az
előkészített tasakokat a keverőtálba és főzze meg őket. Győződjön meg arról, hogy a tasakokat a főzés időtartama alatt teljesen ellepje a víz. Két zsák egyidejű főzéséhez győződjön meg arról, hogy
mindkettőt teljesen ellepi a víz a keverőedényben.

Tálalás

Egy ételfogó csipesszel óvatosan távolítsa el a tasako(ka)t és tálalja fel az ételt. A legtöbb szuvidált étel azonnal fogyasztható. Ha szeretné megpirítani az ételt, először szárítsa meg a külsejét amennyire lehet. Eközben melegítsen fel egy vastag aljú, száraz serpenyőt a megfelelő hőmérsékletre. A pirítást nagyon gyorsan végezze, hogy a hús vagy a hal belső hőmérséklete ne emelkedjen meg. A pirítás ropogós felületet eredményez és enyhén sült ízt ad.

Ne feledje az alábbiakat! 

 • A rozsdásodás megelőzése érdekében adjon 1 evőkanál aszkorbinsavat vagy 30 g citromlevet a vízhez.
 • Csak akkor tegye a tasakokat a keverőtálba, ha a víz már elérte a célhőmérsékletet.
 • A víz felmelegítése átlagosan 10 – 15 percet vesz igénybe. A táblázatban feltüntetett vízmennyiség tájékoztatásként szolgál, a tasakok térfogatától függ. Fontos, hogy a víz teljesen ellepje a tasakokat,
  de ne lépje túl a keverőtálban látható maximális folyadékmennyiség jelet (2,2 l).
 • Ha az összetevők súlya vagy vastagsága eltérő, a főzési időt módosítani kell.
 • A hús a sous vide főzést követő pirítással ízletesebb lesz, és ez élelmiszer-biztonsági szempontból is ajánlott.

Segítség a különböző ételek szuvidálásához: 

blank

blank

blank

 

LASSÚ FŐZÉS

A lassú főzés receptjei könnyedén előkészíthetőek, de lassan főnek, így leveszik a terhet a válláról az ételkészítéssel kapcsolatban. Ez különösen jól jön egy sűrű hétköznapon vagy hétvégén, hiszen így fáradság nélkül főzhet családtagjainak és barátainak. Időben készítsen elő mindent és kezdje el a lassú főzést igénylő receptet, hogy az étkezésig ne csak a konyhában töltse az idejét. A kevésbé omlós, keményebb húsdarabok nem száradnak ki és porhanyóssá válnak a Thermomix-ben végzett lassú főzés után. A késburkolatnak köszönhetően ezek a finom falatok nem érintkeznek közvetlenül a keverőkés pengéivel és nem sérülnek meg a kíméletes keverés során.

Útmutató a lassú főzéshez

Helyezze be a késburkolatot.
Az egyenletes főzés érdekében a darabokat nagyjából azonos méretűre és vastagságúra vágja. Fűszerezze vagy pácolja be a darabokat. Lassú főzés előtt vágja le a húsról a zsírt. Amikor lassú főzéssel készíti el a húst, a megolvadt zsír az edényben marad, ezért jobb, ha előre levágja róla. A zsír eltávolításával egészségesebb, de így is ízletes lesz az étel. Az előkészített összetevőket helyezze el egyenletesen a keverőedényben a késburkolat felett. Az ízesítőszereket, például fűszereket, aromákat és egyéb összetevőket a főzés elején adja hozzá.

Annyi folyadékot – például húslevest, alaplevet vagy mártást – adjon hozzá, hogy az ellepje az összetevőket, de az összetevők ne merüljenek el benne.
Ne feledje, hogy lassú főzés esetén nem csökken a folyadékmennyiség, mint más módszereknél, ezért ne töltse túl a keverőedényt. A recept szerint állítsa be a hőmérsékletet, és kövesse a kijelzőn megjelenő utasításokat. A tésztát és a rizst a főzés végén adja hozzá, és a szokásos módon főzze meg. A rövid főzési időt igénylő friss alapanyagokat, például spenótot, brokkolit, borsót és cukkinit, valamint a friss fűszereket a végén adja az ételhez. A főzés végén keverje hozzá a tejet, tejfölt és krémsajtot is, hogy megőrizzék a megfelelő állagukat.

Ne feledje az alábbiakat! 

 • Adjon a receptjeihez bármilyen savas összetevőt, például citromlevet, paradicsomot vagy ecetet, hogy megvédje a keverőedényt a rozsdától.
 • A táblázatban feltüntetett folyadékmennyiség csak útmutatás. A lassú főzés esetében nincs szükség annyi folyadékra, mint más módszereknél, mert semmi sem párolog el.
 • Vegye figyelembe a maximális töltési jelet, amely 2,2 liternél található.
 • Legfeljebb 800 g húst használjon.
 • Győződjön meg arról, hogy a vesebab és más hüvelyesek biztonságosan fogyaszthatók. Ehhez először forralja őket 100°C-on legalább 10 percig, és csak ezután kezdje meg a lassú főzést.
 •  Ha az összetevők súlya vagy vastagsága eltérő, a főzési időt módosítani kell.

Segítség a különböző ételek lassú főzéséhez: 

blank

blank