Íme az igazság az adatvédelmi szabályzatról!

Vásárolt már online? Regisztrált bármilyen oldalra? Töltött már ki bármilyen tesztet a neten?

Ha legalább az egyiket már csinálta, akkor biztosan találkozott az adatvédelmi szabályzattal.

Az Ön biztonsága érdekében!

GDPR (General Data Protection Regulation, magyarul általános adatvédelmi rendelet) . Sokak számára ez egy bűvös szó, egy igazi mumus. Pedig ez az egységes szabályozás mindenkinek csak jó, hiszen a személyes adatokat óvja.

Az adataink eddig gyakorlatilag kontroll nélkül keringtek az éterben, kis túlzással bárki, bárhol felhasználhatta azokat. Az egységes uniós szabályozással az a cél, hogy az adatkezelés során a lehető legkevesebb személy férjen ezekhez hozzá, és tárolásuk is ellenőrzött körülmények között legyen megoldva.

És hogy mi számít személyes adatnak? Felsorolni is nehéz.

Például a nevünk, a lakóhelyünk vagy olyan információk, melyekből következtetni lehet további adatokra. Nem véletlen, hogy komoly büntetésre számíthatnak azok, akik a szabályozást nem tartják be.
Talán eddig fel sem merült önben, hogy ha online vásárol vagy a közösségi médiát használja, mi történik a személyes adataival. A szabályozással jogot formál arra, hogy ellenőrizze, miként használták fel azokat. Hogy él-e ezzel a jogával, az már csak önön múlik.

A jogszabály kiterjed a hírlevelekre, reklám anyagokra is. Ma már automatikusan, „kéretlenül” nem lehet ilyeneket sem küldeni, ezekhez is előzetes hozzájárulás szükséges. Bár sokan túlszabályozottnak érzik a törvényt, abban azonban általános az egyetértés, hogy szükség volt az országonként eltérő rendszerek modernizálására. A rendelet az EU teljes területére érvényes, így például mindegy, hogy magyar vagy külföldi terméket, szolgáltatást vásárol.

Jó, ha tudjuk, hogy a rólunk szóló információkat milyen célból, mennyi időre és hogyan tárolják! De talán a legfontosabb, hogy a bizalom a cégek, szolgáltatók irányába felértékelődik, és remélhetőleg a visszaélések száma is jelentősen csökken.